Siena

Velkým a možná největším překvapením našeho toskánského tripu byla Siena. V hledáčku ji měl hlavně Jindra, protože ho fascinuje il palio na sienském Piazza del campo. To jsme sice neviděli (na programu byl závod až týden po naší návštěvě), ale trochu atmosféry jsme přeci jen zažili (o tom ale později).



Sienu jsme navštívili v neděli, přijeli jsme autem, našli jsme si parkování poblíž sienského nádraží a odtud jsme do centra jeli městkou hromadnou dopravou. Nejideálnější řešení, jaké jsme mohli najít. Za to parkování jsme byli fakt vděční, protože obecně parkovat v Itálii ve městech je naprostá katastrofa. Toto místo bylo jednak skvěle dostupné, abychom se nemotali v uličkách města a bylo to od centra kousíček.
Do centra jsme dorazili kolem 10 hodiny a byli jsme překvapení, že skoro nikde nikdo, nicméně, jak jsme se přibližovali ke známým místům, už se to pěkně zaplnilo. Sice dost turistů, ale bylo to ještě příjemné.






 
Po cestě do centra jsme narazili na podnik Nannini a viděli jsme, že je tam hodně lidí a tak jsme se přidali k italům a hodili si jedno cafe macchiato na stojáka na pultu (máme to tak fakt rádi). Až později jsme zjistili, že je to jeden z doporučovaných podniků od Lonely planet, tak jsme se tam pak ještě vrátili a objednali si degustační talířek populárních místních sladkostí. A s odpoledním kafíčkem to bylo naprosto fantastické! :-)



Procházeli jsme se městem, počasí bylo krásné, dorazili jsme k Piazzu del campo, kde nás překvapily už nachystané zátarasy kvůli závodu a to, že jsou tam všude okolo ty dřevěné tribuny. A musíme říct, že ve vzduchu jsme ty koně prostě cítili. :-)




A jak to tak už u nás je, vylezeme na kde co. Takže Torre del Mangia nemohla zůstat ušetřená. Chvíli jsme spočli ve stínu pod věží a četli si průvodce. Co nás překvapilo, museli jsme odevzdat do skříněk tašky a mohli si vzít jen samotný foťák. Za chvíli jsme zjistili proč. Schodiště nahoru bylo místy tak úzké a strmé, že jsme se tam sotva vešli a natož, abychom tahali tašky. Výhled byl bomba. Zážitek z vyhlídky umocnil průvod s bubeníky a vlajkonoši, kteří asi lákali na blížící se il palio.







Byl čas oběda, tak jsme si zašli na těstoviny a vínečko do velmi příjemného podniku Osteria il Bargello. 



A po obědě nás čekalo Piazza del Duomo a Duomo samotné. Neměla jsem zakrytá ramena, tak jsem vyfasovala u vstupu nějakou buničinu, abych se zakryla. :-) Uvnitř to bylo krásné, nedá se to popsat a ani na fotkách nikdy nic nevypadá tak hezky, ale pár fotek máme.





Potom už jsme se pomalu procházeli zpět, směr zastávka a nádraží. Siena se nám opravdu moc líbila, nebyla to žádná masovka, takže můžeme určitě všem doporučit. A příště i s il paliem! A to myslíme vážně.


 











Komentáře

Oblíbené příspěvky