Dubai, Spojené Arabské Emiráty

Říká se, že pokud jste nebyli v Dubaji, nebyli jste v SAE. Nejen proto jsme si tam udělali celodenní výlet. A protože je Dubaj celkem roztahaná, byli jsme rádi, že jsme se tam mohli podívat díky organizovanému výletu.






Tour jsme zahájili prohlídkou trhu s kořením a Zlatého trhu. Oboje se nachází ve staré části Dubaje zvané Deira, na kterou jsme se přepravili přes záliv (Khor Dubai) pomocí loďky. Těm loďkám se říká Abra a plavba na nich je sama o sobě zážitkem (pro Haničku ale ne zrovna příjemným).


Na trhu s kořením jsme neměli moc času, proto jsme se rovnou dívali po tom, co jsme chtěli koupit, po šafránu. Možností bylo hodně a my zvolili ten nejlépe vypadající obchůdek. Po několika minutách smlouvání odcházíme s naším „mini“ nákupem a mažeme zpět k naší skupině. Při procházení uličkou Hanička neunikne pozornosti místních mužů a je několikrát oslovena jako Shakira. :-)




Další zastávkou je Zlatý trh. Zde je asi ta největší nabídka zlata na světě a méně jak 18 karátů tady ani nehledejte. My zlatu moc neholdujeme, ale ten kdo ano, tak tady je ta správná příležitost ke koupi (smlouvání je i tady samozřejmost). V jedné z výloh je k vidění největší zlatý prsten na světě (64 Kg).



Neuvěřitelným kontrastem oproti Deiře je Dubai Marina. Jedná se o moderní přístaviště, takový les mrakodrapů, kde se ale příjemně projdete a pokocháte moderními stavbami a luxusními jachtami. Nám se nejvíce líbil mrakodrap Cayan Tower a celé nám to tak nějak připomínalo Marinu v Singapuru.



Cestou odsud jen projíždíme přes Palm Jumeirah (umělé ostrovy ve tvaru Palmy, viz foto a více info zde), na jehož konci se nachází jeden z nejznámějších hotelů na světě, hotel Atlantis. 



Děláme povinné foto a náš mikrobus vyráží do tzv. Dubajských Benátek (Souk Madinat Jumeirah). Jedná se o unikátní komplex, který vypadá jako starobylé tržiště, a nachází se zde spousta obchůdku, kaváren a restaurací. A co je asi největším lákadlem, že se tady můžete kochat výhledem na populární hotel Burj Al Arab. My jsme se rozhodli odpočinout si v kavárně Costa, přímo pod dohledem vznešeného „Araba“.






Výlet jsme zakončili v největším nákupním centru na světě, v Dubai Mall, které je přímo spojené s nejvyšší budovou na světě, Burj Khalifa (828m). V Dubai Mall je mnoho atrakcí, mně se moc líbilo akvárium, které je sice zpoplatněné, ale velkou část lze vidět i z pasáže. Venku před Dubai Mall je nádherná fontána, která od 18. hodin každou půlhodinu spouští svou show. Krásná podívaná doprovázená hudbou. A fontána je jak jinak…největší na světě. :-)









Dubai má co nabídnout a myslím, že minimálně za jednu návštěvu ještě stojí. Chtěli bychom se podívat například do Dubajského muzea v Al Fahihi, navšívit Aquarium v Dubai Mall a nějaký čas strávit na pláži Jumeirah Beach. To abych už pomalu psal do hotelu Atlantis. :-D

Komentáře

Oblíbené příspěvky