Umění v Plzni

V rámci našeho tripu jsme navštívili (ne úmyslně, ale nakonec jsme byli moc rádi) i nějaké výstavy. V hlavě nám utkvěly hlavně dvě. První byla součástí prohlídky plzeňské Synagogy s názvem Osvobození 1945 ve fotografiích, jedná se o výběr válečných fotografií Ladislava Sitenského, Vladislava Vítka, fotografie anonymních autorů a dokonce fotky Miroslava Zikmunda! Vystavované fotografie, které jsou doslova všude, ve vás určitě zanechají dojem, dojem ale umocňuje hlavně prostředí, kde jsou vystavovány. Nečekali jsme, že ty fotky budou "tak hezké", v uvozovkách proto, protože na těch fotografiích povětšinou není vidět až zase tak nic veselého a hezkého, ale jsou na tu dobu a tu techniku velmi pěkně vyfocené! Věřím tomu, že tam zajdou třeba i místní a můžou si říct, jé, tady na tom náměstí byl i můj dědeček, praděděček, babička, prababička.... a možná tady na té fotce je to dokonce on, ona...... :-) Určitě se běžte podívat, nejen na výstavu, ale hlavně na Synagogu.
Nemáme výstavu nijak nafocenou, ale na fotkách, kde jsme my, jde alespoň něco trochu vidět......




Druhá výstava nás čekala na zřícenině Točník, v Purkrabském paláci měl výstavu Dřevomalby Tomáš Záborec. Musím se přiznat, že jsem nic podobného nikdy neviděla, skrze celý Purkrabský palác (který je mimochodem bez oken) prosvítalo nádherné světlo a museli jsme toho hned využít k focení. Po většinou jsme tam byli sami, takže vznikly moc pěkné fotky, co říkáte?
Zmínku o výstavě bych zakončila slovy jedné velmi veselé paní, která vešla do paláce a po přečtení informací o autorovi uznale řekla: "Ten Záborec, to je teda borec."  :-) :-)











Komentáře

Oblíbené příspěvky