Plzeň (NePlzeň): Day 3

Třetí den našeho tripu do Plzně se ani tak neodehrával v Plzni, jako spíše v jeho okolí směr Praha, nicméně název postu ponecháváme jako Plzeň. Rozhodli jsme se tak trošičku přispět k návštěvnosti českých zřícenin a hradů. Jednak se do tohoto koutu ČR hned zase tak nepodíváme a jednak máme návštěvy českých památek rádi. Z velmi mnoha památek, které můžeme v této oblasti navštívit, jsme zvolili zříceninu Žebrák a Točník a potom hrad Křivoklát. Myslela jsem si, že mi u Jindry 3 "zastávky" neprojdou, ale ty první dvě byly cca 2 km od sebe, takže to klaplo :-) a navíc vyšlo konečně i krásné počasí, takže značka ideál.

Ráno jsme nezaspali, :-) v klidu jsme se nasnídali (mimochodem s hotelem Ibis Plzeň jsme byli po všech stránkách velmi spokojení), a vyrazili jsme směr Žebrák. Máme rádi, když si k pamatkám můžeme třeba i trochu máknout, co máme z památek, kde zaparkujeme před vchodem a uděláme pět kroků? Pro nás je lepší se projít v přírodě, někdy zdolat i větší kopec. A to se stalo právě v případě Žebráku, nevíme, jestli vede ještě jiná cesta, ale vyloženě jsme lezli do stráně, až jsme konečně narazili na zbytky kamenů ... a už jsme byli na hradě. :-) Za pár korun jsme si vyšlapali schody hlavní dominanty (věže), ze které je krásný pohled na okolí a hlavně na novější zřícenu a to na Točník.
Potom jsme pěšky došli na Točník, můžu teda říct, že cesta byla od parkoviště poměrně dlouhá (pro nás ze Žebráku ještě delší), ale pěkná procházka. Zřícenina jako taková nás velmi překvapila, je obrovská a na zříceninu i celkem zachovalá. V areálu je hněd několik zvířat, takže je to i ideální místo pro rodinu s dětmi, viděli jsme pěkně vypaseného pašíka, dva medvědy a slyšeli pár netopýrů. :-) V purkrabském paláci byla i výstava (o té později), takže jsme opět měli z Točníku víc, než jsme předpokládali. A po rychlém obídku v areálu zříceniny, při kterém jsme se dali do řeči s dalším párem a získali jsme dalších pár tejpků na cestování, :-) jsme pokračovali na Křivoklát.












Na Křivoklát vede křivolaká cesta :-) čekala jsem, že na jednu z nejvýznamnějších českých památek bude teda lepší cesta, ale k únavné cestě přispěl fakt, že bylo horko a už jsme byli trošičku unavení. Dorazili jsme na jednu z posledních prohlídek a vzali jsme ji z gruntu, šli jsme na tu nejdelší. Tak když už tady jsme, tak se pořádně podíváme, ne? Dojem v nás zanechal Křivoklát moc pěkný. Po kafíčku a zákusku jsme ještě zašli na jednu vyhlídku, ze které se dá hrad hezky vyfotit a už jsme upalovali domů. Ještě pár dní jsme doma vstřebávali zážitky a třídili fotky, abychom konečně napsali blog o tripu Plzeň a třeba tak i někoho inspirovali. :-)












Komentáře

Oblíbené příspěvky