Plzeň: Day 1

Po dlouhé době jsme vyrazili na prodloužený víkend. Cílem se stala Plzeň. Důvodů bylo hned několik, ale nejdůležitější byly 2, jednak jsme měli lístky na velmi zajímavý fotbalový zápas a jednak je Plzeň pro rok 2015 Evropským hlavním městem kultury, tak jsme si to nemohli nechat ujít.


Počasí nám řekněme moc nepřálo, ale mohlo to být i horší. V pátek jsme dorazili na místo cca kolem 15 hodiny, takže nebylo moc času, ale stihli jsme přeci jen něco. To něco, co byla z kraje pouze okrajová záležitost, se ukázalo být skvělým výběrem a to Židovská synagoga. Jindra vyfasoval na pokladně jarmulku (pokud to nazývám správně) a mohli jsme jít. Sice mu pořád padala, ale držel se. :-) Z venku synagoga vypadá moc hezky, ovšem uvnitř je to něco překrásného. Zrovna jsme tam byli jen my 2 a jedni starouškové, takže jsme si ji užili v klidu a nikam jsme ani nespěchali a ani nás nikdo nerušil. Navíc díky venkovnímu počasí bylo v prostorách synagogy i fantastické světlo na focení. Navíc v rámci projektu 2015 zde byla umístěna výstava fotografií (o výstavě v pozdějším postu), takže jsme si to užili se vším všudy.








Po procházkách a vynikajícím kafíčku se zákuskem (v pozdějším postu) jsme v rámci noci kostelů navštívili ten hlavní - Baziliku sv. Bartoloměje. Bazilika je také krásná (ovšem pro nás vedla synagoga). A venku jsme si nezapomněli sáhnout na "vyleštěného" andělíčka. 
Ještě jsme pak ochutnali u jednoho kostelíku mešní víno a rozhodli jsme se pro odjezd na hotel. A to bychom nebyli my, abychom nesedli na špatný trolejbus, takže se nám cesta na hotel, potažmo na večeři trošičku protáhla. :-)






Komentáře

Oblíbené příspěvky