Italy Day 4 and 5: La Spezia a 5Terre





Cestou z Milána jsme se rozhodli zastavit v jednom velmi luxusním přístavním městečku, prý je to jedno z nejdražších a nejhezčích míst v Itálii. O tom, že je to jedno z nejdražších, jsme se přesvědčili sami. A jestli je jedno z nejhezčích, o tom bychom možná polemizovali. Neříkáme, že nebylo hezké, hezké bylo až až, ale v přítomnosti dalších vesniček a městeček kolem vypadalo celkem tuctově. V průvodci psali, že můžeme cestou úzkými serpentýnami potkat i drahá luxusní auta, takže Jindra se na to těšil. Už to vypadalo, že žádné nepotkáme, ale v tom se ze zatáčky vyřítily – Feráčo, Maserati, další Feráčo, Lamborghini, atd. v různých barvách, nablýskané , oku lahodící…. (no kluci si asi zajeli na obídek). Tak to si z Portofinna odvážíme jako největší zážitek. :-)




  
Dalším cílem našeho tripu po Itálii bylo 5Terre (neboli 5 vesniček). Vesničky patřící do chráněné oblasti, kam je dokonce zakázáno jezdit auty, tak ty už taky neznáme jen z obrázků, ale viděli jsme je na vlastní oči.  Protože jsme si nerezervovali dopředu žádné ubytování, byl to celkem oříšek, resp. jsme si mysleli, že to bude snadnější. Nejprve jsme chtěli zakotvit v Levantu, ale tam to bylo hodně těžké a nakonec jsme si našli hotel v La Spezii, tedy z druhé strany 5 Terre. Ráno jsme vyrazili na vlak. Může se koupit 5Terre Card, která zahrnuje spoustu slev, vstupů a výhod, ale je tu i možnost si koupit 6-ti hodinovou jízdenku na vlak a vesničky navštívit i tak. Jelikož bylo několik stezek (kvůli kterým se vyplatí mít 5Terre card) zavřených, a jelikož jsme měli jen pár hodin, tak jsme se rozhodli jen pro tu jízdenku.

Kdybychom sem ještě někdy jeli, určitě bychom vyzkoušeli ubytování přímo ve vesničkách (a zarezervovali bychom si ho dostatečně dopředu), a kdyby bylo více času, tak si některé ty delší stezky určitě projdeme, ale při možnostech, které jsme měli si myslím, že jsme z nich vytěžili maximum.

Začali jsme v Riomagiore, potom byla Manarola, Corniglia a ve Vernazze jsme si dali výborný oběd (mimochodem v restauraci, kterou doporučoval i Lonely Planet v našem průvodci). Zakončili jsme to Monterossem, které nás sice nadchlo nádhernými plážemi a ještě nádhernější vodou, ale už to nemělo nádech vesniček předešlých, takže za nás – udělali bychom z 5Terre jenom 4Terre. :-)











Komentáře

Oblíbené příspěvky