Italy Day 1 and 2: Bergamo

Bergamo je úchvatné město, které ovšem jak pro tvůrce průvodců po Itálii, tak pro turisty asi není tak zajímavé, jako jiná města Itálie. Samozřejmě se nemůže rovnat velkoleposti Říma, Benátek, Florencie, Milána a jiných, ale určitě stojí za povšimnutí a stojí za to tu strávit alespoň jeden den. Když jedete po dálnici od Verony směr právě Miláno, po pravé straně uvidíte nádherné, staré Bergamo, které se na kopci tyčí nad trochu modernějším novým Bergamem a vyloženě vás láká navštívit ho. My jsme se do Bergama vrátili po 3 letech. Poprvé jsme ho měli jen jako místo pro přistání, když jsme letěli navštívit Miláno a moc nás mrzelo, že nebyl čas se ve městě zdržet, ale řekli jsme si, že jednou se sem vrátíme....

Do Bergama jsme dorazili v pondělí odpoledne a hned, co jsme se ubytovali, jsme šli na průzkum města, abychom hned druhý den věděli co a jak.  Nejzajímavější na Bergamu je opravdu asi jen to staré město, ale i procházka po novém byla velmi příjemná a večer jsme zakotvili na „aperitivi“ na jednom menším náměstíčku. O „aperitivi“ jsme si přečetli v průvodci až těsně před dovolenou a divili jsme tomu, protože jsme Itálii navštívili už několikrát a neznali jsme ho, ale usoudili jsme, že jsme se o to spíš nikdy nezajímali. :-) Takže pro ty, co neví, co je aperitivi: zaplatíte si skleničku pití, my jsme si koupili víno a k tomu máte zdarma bufet, většinou formou jednohubek. Je to skvěle vymyšlené, proč něco takového neexistuje u nás? Asi proto, že náš národ má úplně jinou mentalitu, u nás lidi v podvečer a večer nevysedávají na zahrádkách, možná o víkendech, ale ne v týdnu. Každý sedí doma a večeří chleba se salámem nebo nevím co. Ale Italové, mladí nebo staří, zajdou si s přáteli na skleničku i v týdnu, hezky se oblečou, posedí, popijou, no je to úplně jiný život a aperitivi jsou na každém kroku!






Ráno hned po snídani jsme vyrazili do starého města. Ubytovaní jsme byli v centru, takže jsme si hezky pěšky došli k „lanovce“ nebo k vláčku nebo nevím jak to nazvat. A ta nás vyvezla nahoru do starého města. Tam teprve začaly pravé italské uličky, kavárničky, restaurace, cukrárny, no prostě všechno, na co si vzpomenete. Úžasná atmosféra starého města, památek, vyhlídek. Neváhali jsme a nechali jsme se vyvézt úplně nahoru a dolů už jsme se procházeli pěšky. Počasí bylo tak akorát na procházku, ani horko ani zima, tak jsme toho využili. Na oběd jsme si dali rychlou pizzu do ruky a pokračovali jsme dál. Samozřejmě po chvíli jsme si dali i kafíčko a večer jsme opět zašli na aperitivi. :-)







 

 








Komentáře

Oblíbené příspěvky