Objev Kávu - Ethiopia Yirgacheffe, Káva Měsíce Dubna

Začátkem dubna nás pošťák překvapil kávou z Ethiopie, takže tentokrát cestujeme do Afriky. Musíme říct, že jsme se na kávu už těšili fakt hodně. Protože jsme už žádnou kávu neměli, jeden nejmenovaný kamarád (Tomáš) nám poradil, že v nejmenovaném marketu (Lidl) koupíme skvělou kávu, která jim moc chutná. Tak jsme na jeho radu kávu koupili, ale musíme říct, že nás nijak neoslovila. Jako ano, pořád lepší než rozpustná, ale s balíčky, co nám chodí každý měsíc, tak to se srovnat fakt nedá. Tome, sorry, ale chceš ochutnat opravdu skvělou kávu? Musíš dojít k nám, až dorazí káva měsíce května, tu dubnovou už máme totiž vypitou. :-) 





Věděli jste, že podle středověké legendy může za objev kávy koza? Je tomu tak. Dovolím si opsat příběh, který jsme dostali na kartičce k této ethiopské kávě. 

Etiopskému pasáčkovi Kaldimu se zaběhla jedna koza. Našel ji u podivného keře, jak okusuje jeho plody. Pasák se nestačil divit, protože koza po bobulích vesele poskakovala a projevovala nečekané množství energie. Kaldi plody odnesl svatému muži a ten jejich používání zakázal. V islámu byly totiž změny stavu vědomí velký problém. Rozhněvaný světec hodil bobulky do ohně a co se nestalo? Z krbu vyšla tak nádherná vůně, že ani on jí neodolal... A od té doby se káva praží!!!

Podle kartičky:  Z kávy by mělo být nasládlé espresso s kořeněným základním tónem a nízkou aciditou. Měla by jít cítit po květech a citrusech.

Podle nás: Káva má, spíše měla :-) plnou, silnou chuť. Voněla krásně, i když jsme nic konkrétního ve vůni nenašli. 

Pozn. s novou kávou jsme otestovali i nové šálky.

 





Komentáře

Oblíbené příspěvky