Wachau Trip

Pro všechny, co neví kam na výlet! Nevím, jak dlouho jsme mohli přehlížet tak krásné místo, jako je Wachau v Rakousku! Široký pojem, vím. Konkrétně myslím město Melk a nádhernou cestu přírodou podél Dunaje směr Krems. Po cestě je možných několik zajímavých zastávek, my měli čas jen na jednu a to Burgruine Aggstein. Příště až se sem vydáme, vezmeme s sebou kola, nádherné místo na projížďku, vidíte krásné vinice, řeku, nádherné vesničky, skvělé cyklostezky, samo sebou i skvělé jídlo, možná i víno, to jsme tentokráte neochutnali, ale určitě se sem vrátíme!!! Byli jsme nadšeni.

První návštěvu jsme pojali trochu památkově. Už dlouho jezdíme kolem Melku, se kterým je samozřejmě spjat klášter. V první řadě musíme pochválit (oproti některým českým památkám) příjezdové cesty, absolutně se nemůžete splést, vše je perfektně značené. Obrovské parkoviště je zdarma k dispozici pár kroků od kláštera, což je další obrovská výhoda. Přijeli jsme ráno, takže jsme měli skoro celé parkoviště pro sebe a kromě pár autobusů bylo prázdno, takže jsme parkovali opravdu hned u vstupu do areálu. Klášter bere dech svoji pompézností, je to obrovský areál, který je asi i výborně spravován, všude plno ukazatelů, vysvětlivek, vzorné toalety......Vstup je 10 Euro na osobu bez průvodce, což my preferujeme, protože si dostupné prostory vždycky rádi procházíme sami (navíc zde jsou u všeho popisky, takže stačí umět trochu NJ nebo AJ a je to v pohodě). Vstup se možná někomu zdá hodně, ale pokud sem zavítáte, určitě tím nic nepokazíte, protože bez prohlídky z kláštera nic nemáte. V ceně vstupného je i vstup do zahrad a ten teda taky stojí za to. Procházet chodbami tak starého kláštera má něco do sebe, uvnitř se nám líbilo, hlavně knihovna, v té se ale bohužel nedá fotit, takže se nemůžeme o zážitek podělit. A i když nejsme ani kostelový typ, musíme uznat, že kostel byl nádherný!










V zahradách jsme se procházeli jen chvíli, chtěli jsme ještě ten den stihnout více věcí. Ale neodolali jsme altánku, kde jsme si dali výbornou kávu a místní specialitu - Kolomanitorte (Kolomanův dort). Na Jindru byl moc ořechový, mně ale chutnal moc. 









Cestou na Krems podél řeky Dunaj jsme se zastavili na Burgruine (zřícenině) Aggstein. Obrovská zřícenina, která je dostupná buď hodně náročným, několikakilometrovým výstupem pěšky, vzhledem k počasí a časové tísni jsme zvolili pro změnu hodně náročný "výjezd" autem, protože cesta teda nic moc. Zřícenina, včetně úžasného výhledu také stála za to, věřím, že s hezčím počasím musí být kouzlo této zříceniny mnohem lepší, ale nám začalo pršet, prošli jsme ji tedy trochu spěšněji a vyrazili jsme směr Krems, kde ale pršelo tak hodně, že jsme výlet ukončili a jeli domů. Tak snad někdy příště!




Komentáře

Oblíbené příspěvky