Niederösterreich Card 2018/2019

Slyšeli jste o Niederösterreich Card? Nám o ní řekl jeden náš obchodní partner a rodinný přítel žijící v Tullnu. Do Rakouska jsme vždycky jezdili rádi a tak jsme se rozhodli, že si Niederösterreich Card taky pořídíme a budeme tedy rok věnovat poznávání Niederösterreichu. :-) Rok utekl jak voda, spoustu toho, co jsme chtěli stihnout, jsme nestihli, ale zase naopak jsme se někdy dostali k něčemu, co jsme v plánu neměli a bylo to nakonec fajn.

Platnost karty je na 1 rok. My jsme měli sezónu od 1. dubna 2018 do 31. března 2019. Duben jsme prošvihli, kartu jsme pořizovali až v květnu. Cena je 60,- Eur na osobu. Karta nabízí opravdu strašně velké množství zážitků zdarma. A tím, že je Niederösterreich opravdu co by kamenem dohodil, tak i náklady na cestu jsou docela minimální. Kartu jsme měli poprvé a asi jsme z ní nevytěžili maximum, ale i tak to bylo super. A jsme rozhodnutí, že do budoucna si ji pořídíme znovu (nabídka atrakcí se postupně obměňuje).

Celkem důležitá věc je, naplánovat si výletní cíle i podle ročních období, ne všechna místa mají otevřeno celý rok, něco je jen v létě, něco jen v zimě, něco jen v určitá data. 

A co jsme tedy stihli my? 

1.  Stift Klosterneuburg  (ušetřeno 9,- Eur na osobu, zaplatili jsme si akorát prohlídku sklepa s ochutnávkou za 2 Eura na osobu).

Klášter Klosterneuburg zahlédl snad každý, kdo jel někdy do Vídně. A my jsme se tam chtěli podívat už snad deset let zpátky, akorát na to nikdy nevyzbyl čas. No s kartou jsme měli lehčí rozhodování. Navíc každý rok na Vánoce dostáváme víno z tohoto kláštera a mooooc nám chutná :-) Tak jsme se rozhodli, že náš první Niedervýlet bude sem. V klášteře Klosterneuburg mniši vyrábí víno už po staletí a navíc se vinařství v tomto kláštěře datuje snad jako nejstarší v Rakousku. Z tohoto vinařství se běžně dostávalo víno na Vídeňský dvůr (taky jsme si oblíbenou pochoutku Habsburků pořídili domů).
Prohlídli jsme si městečko, klášter, okolí kláštera. Dali jsme si tam výborný oběd, venku bylo krásně. Při prohlídce sklepa se venku trošku zamračilo a přišla malá jarní bouřka, ale to nám vůbec nevadilo, mělo to atmošku. :-)
A pak nás čekala malá ochutnávka ve wine shopu. A musíme tedy říct, že takový wine shop by se nám líbil i někde u nás ve Znojmě. :-) ¨


2. Wanderparadies Hochkar, Göstling an der Ybbs  (ušetřeno 19,50 Eur na osobu)
O letním výletu na Hochkar už jsme psali tady. Měli jsme sice ještě jednu kartu v rámci ubytování na hotelu, ale my jsme využili tuto kartu.


3. Ybbstaler Solebad, Göstling an der Ybbs  (ušetřeno 12,50 eur na osobu)
O lázních už jsme taky psali tady. Akorát jsme si přikoupili sauny za 5,- Eur.



4. Windmühle Retz  (ušetřeno 6,- Eur na osobu)
Kdo by neznal mlýn v Retzu? My jsme výlet na mlýn spojili s výletem na motorce. Na mlýn to máme opravdu kousek. Nedávno majitelé mlýna přistavěli k původnímu hostinci i moderní restauraci a přes obrovská prosklená okna to je páni vyýhled. Jediná věc, co nás zklamala, v restauraci nepřipravují kávu (doufám, že to budoucna budou). Prohlídka byla taky fajn, u mlýna jsme byli několikrát, uvnitř poprvé. A na závěr byla taky ochutnávka vína. :-)


5. LOISIUM - WeinErlebnisWelt, Langenlois  (ušetřeno 13,50 Eur na osobu)
Naše výlety jsme hodně spojovali i s vínem, protože rakouská vína my můžeme. :-) Proto návštěva Loisia byla v hledáčku. Sice až na zimu, ale jednoho krásného podzimního dne jsme se tam vydali a udělali jsme dobře. Počasí vyšlo parádně a kromě výborného vína jsme ochutnali i burčák. Loisium je nádherná stavba s nádhernou vinotékou. Je to moderní architektura ve vinicích a k tomu navazuje prohlídka vinařství, moc pěkně zpracovaný prohlídkový okruh myslí i na děti i na dospělé a je opravdu zážitkem. Koncem září sedět na terásce s kafíčkem a vínečkem, jooo, hned bychom se tam vrátili. :-)
Pro nás jeden z top výletních cílů.


6. Der Heldenberg, Kleinwetzdorf  (ušetřeno 17,- Eeur na osobu)
Na Heldenberg jsme se jeli podívat jen náhodou. Chtěli jsme podniknout odpoledne nějaký výlet a nejet moc daleko, tak jsme si našli Heldenberg. Je to místo, kde se snoubí více výletních cílů a musíme říct, že jsme rádi, že jsme toto místo navštívili. Stalo se nám ispirací na vánoční dárek pro dědu a tak jsme se tam podívali v zimě ještě jednou. :-)
Původne jsem se já jela podívat na Lipizány a Jindra na veterány. Nakonec jsme návštěvu spojili ještě i s procházkou v anglickém parku a ochutnali vínečko v krásné nové vinotéce přímo nad veterány. A že bylo na co koukat!!!



7. Retzer Erlebniskeller, Retz  (ušetřeno 11,- Eur na osobu)
Do zážitkového sklepa v Retzu jsme také původně neměli v plánu jít, ale byl tam jeden známý a prý je to hezká prohlídka. Byla už zima, sychravo, krátké dny a tak jsme si chtěli zpříjemnit den a zajeli do Retzu. I když už jsme byli v mnoha sklepech a zdálo by se, že jsou si všechny sklepy podobné, tak nejsou. Labyrint pod Retzem je největším vinným sklepem Rakouska a fakt se nám tam líbilo. No a tradičně, zakončeno ochutnávkou v příjemném wine shopu. A nejen ochutnáno, ale i nakoupeno domů. :-)


8. Sole- Felsen-Bad, Gmünd  (ušetřeno 25,50 Eur na osobu)
Welnessování jsme si nechali na zimu a když jsme se rozhodovali mezi docela velkým množstvím lázní, tak volba padla jasně na Sole Felsen Bad. A bylo to hlavně kvůli saunovým ceremoniálům, které jsou tady prý vyhlášené. Musíme říct, že lepší jsme nikde nikdy nezažili!!
Ale nejprve od začátku, vstup je na kartu celodenní, ceremoniály začínají v 18hod a jsou myslím  až do 22hod. My jsme si říkali, že nám to bude stačit jen tak na půl dne, takže jsme vyráželi až po obědě. Kdybychom měli jet znovu, jedeme už ráno, termální lázně byly fajn, saunový svět byl naprosto bezkonkurenční. Obrovské saunové dómy z masivního dřeva, spousta odpočívacích místností, fakt to stojí zato. Vyrazili jsme sem v prosinci a prosincové ceremoniály měly vánoční nádech. Takovou atmosféru jsme nečekali, personál byl převlečený do masek Santa Clausů, čertů, andělů, Mikulášů, všude hrála hodně nahlas hudba. My se teda extrémně stydíme, když se saunujeme, ale tady jsme se taky celkem odvázali. V saunovém domě bylo třeba i 80 lidí, všichni zpívali koledy, skandovaly, podporovali čerty, co tam rozjížděli šou. Bezkonkurenční zážitek!!!! Zvládli jsme i mazání medu na tělo a zchlazení ve venkovních kádích. :-) 
Pokud si pořídíte kartu, toto vřele doporučujeme. Pro nás taky jeden z top výletních cílů. 



9. Gemeindealpe Mitterbach, Mitterbach am Erlaufsee  (ušetřeno 32,- Eur na osobu)
V nabídce výletních cílů bylo i pár lyžařských středisek. My jsme si vybrali Gemeindealpe Mitterbach. Jednu neděli to vypadalo na parádní předpověď a tak jsme vyrazili. Dvě hoďky autem a pak nádherná lyžovačka. Pravda, areál nepatří zrovna k největším, ale nám to na ten jeden den bohatě stačilo. Super výhledy, super sjezdovky, tradičně dobré jídlo a kafíčko na sjezdovce. A Jindra ačkoli dřív zarputilý nelyžař si oblíbil Slope park a pak už nechtěl dělat nic jiného. :-)
Další z top výletních cílů. 



10. Rax - Seilbahn, Reichenau an der Rax  (ušetřeno 28,- Eur na osobu)
Posledním zážitkem na Niederöstrreich Card byla lanovka na Rax a nahoře zapůjčení sněžnic. Sněžnice jsme si zarezervovali, stály 12,- Eur na osobu. Na počasí na Raxu jsem se dívala od ledna a každá možnost, kdy jsme mohli, tak bylo příšerné počasí. Buď strašně velký mráz, nebo sněhové vánice, hrozby lavin a bouřek, nebo obrovský vítr (kolikrát i 90,- Km za hodinu). A jednoho březnového dne jsem se podívala na předpověď a na víkend bylo vymalováno. Tak jsme si online zarezervovali jízdenku na lanovku a objednali sněžnice a řekli jsme si, že se rozhodneme až v ten den ráno podle opravdového počasí. Počasí vyšlo a my jsme jeli. Takže nakonec naprosto super, bylo asi 10-15 stupňů, vítr minimální, sněhové podmínky ještě ideální. Panečku, to byla nádhera. Na sněžnicích jsme byli poprvé a určitě ne naposledy. Kdo má rád procházky po horách a v zimě nelyžuje, sněžnice jsou ideální volbou, jak se o hory neochudit ani v zimě. Tras bylo několik, my jsme si zvolili dvouhodinovou. S tím, že jsme si ještě udělali několik procházek mimo. Dokonce i jeden prudký výstup jsme dali a to byl fakt záhul. Odměnou byl skvělý oběd v 1600 metrech. A pak jsme ještě objevili jednu trasu na krásnou vyhlídku a to jsme šli celkem dlouho sice do mírného kopce, ale pěkně v tempíčku. Takže fyzicky jsme si taky mákli. No prostě paráda a tímto top výletem jsme zakončili naše cesty s Niederöstrreich Card.



Kdyby někoho něco zajímalo, klidně se  ptejte, výletních cílů je tam strašná spousta, nás by ještě určitě zajímala projíždka parníkem po Dunaji, ať už z Vídně nebo ve Wachau. To jsme nestihli kvůli termínům. Potom jsme měli v plánu zajet do destilerky na whisky. Chtěli jsme kolem Vídně do víc termálů. Navíc tam bylo hodně míst, kde jsme už byli, tak jsme znovu nejeli.  Opravdu bylo z čeho vybírat. Tak zase někdy !!! Suma sumárům zaplatili jsme na jednoho 60,- Eur, ale na vstupném toho, co jsme navštívili bychom zaplatili 174,- Eur. Takže super ne?



Komentáře

Oblíbené příspěvky