Třebíč, Židovská čtvrť

S hrůzou jsme zjistili, jak je to dlouho, co jsme nenapsali žádný blogový post. No, na vině je hlavně projekt "Instagram", rozhodli jsme se dát každý den jednu fotku, má to být výzva, jestli to zvládneme a to nás dost zaměstnává. Výzvou taky je, nedávat tam úplné blbosti, ale smysluplné věci a hlavně zážitky z našeho života, prostě to, co nás charakterizuje. A taky jsme na blog chtěli napsat něco o Cirque du Soleil, jak jsme jeli do Vídně na představení Amaluna, ale nějak jsme moc nefotili a už je to tak dlouho.... 
Tak ale zpátky k výletu do Třebíče (to zase tak dlouho není). Nebylo to plánované, o to víc jsme si to možná užili. Jeli jsme tam pracovně a po vyřízení práce jsme si řekli, proč ne, Třebíč zase tak neznáme, můžeme se projít. Počasí vyšlo naprosto perfektně, a tak jsme mohli brouzdat ulicemi židovské čtvrti.

Jestli to totiž nevíte, tak židovská čtvrť a židovský hřitov jsou zapsané v Unescu. Začali jsme Bazilikou Sv. Prokopa. Tam už jsme kdysi byli, ale asi jsme to nedokázali tak ocenit. Po obhlídce baziliky jsme šli omrknout Lihovar a výstavu Jaguárů. 










 A byl čas na kávičku, což si na cestách obzvláště vychutnáváme. Kávu máme rádi a to, že si ji na výletě někde dáme, tak to si užíváme. Našli jsme skvělou kavárnu, Za pecí, milá obsluha, příjemný interiér, výborná káva i zákusky. Takovou kavárnu mít, tak si nestěžujeme. :-)

Posilněni kávou a zákuskem, dokonce bezlepkovým, jsme pokračovali procházkou přes celou čtvrť až ke hřbitovu. Slyšeli jsme, že je hodně zajímavý, představovali jsme si třeba něco jako v Paříži, nadělané hrobky a minidomečky, ale mýlili jsme se. Hřbitov je poměrně velký a opravdu hodně zajímavý, ale hlavně je starý, některé náhrobky pamatují možná pár set let. Určitě sem taky zavítejte, až si uděláte výlet do Třebíče.




Upřímně, takový výlet jsme už dávno potřebovali, zima byla dlouhá a volna taky moc nebylo. A když vysvitne sluníčko a strávíte hezké odpoledne na hezkém místě, co víc si přát. :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky