Festival Cesty Světem 2017, Znojmo

Na tomto znojemském cestovatelském festivalu jsme ještě nebyli, letos jsme se chystali a málem ho propásli. Připomenutí přišlo v podobě zprávy od naší "kulturní parťačky" Lenči, která se ve čtvrtek ozvala se slovy "Tak na co půjdeme?" Holky se tedy domluvily a hned druhý den jsme vyrazili.




Cestovatelský festival Cesty světem se koná dva dny, ale protože jsme na sobotu už měli program, zúčastnili jsme se jen pátečních přednášek. Ještě než začal hlavní program, tak jsme si v rámci studentského bloku poslechli zkušenosti a zážitky znojemských studentů, kteří byli na studijních pobytech někde v zahraničí. Takovou zkušenost jim opravdu závidím. A pak už začal hlavní program.

První byl David Švejnoha a jeho Hmyz na talíři. Prezentace ani ne tak cestopisná, jako spíš gastronomická. Pan Švejnoha se nám projevem líbil ze všech nejvíc a velkým bonusem byla ochutnávka třech "specialit". Jako první nám připravil cvrčky na másle, ty jsme ochutnali všichni a všichni se shodli na tom, že jsou to takové křupavé suché škvarky. Do červů (na chilli a česneku) už se Haničce nechtělo, ale nechala se přemluvit a ochutnali jsme všichni. Taky to bylo dobré a mě osobně, chutnali nejvíc. Chutí mi připomínali játra. A když se pan Švejnoha zeptal, kdo si dá švába (na soli a pepři) a já se přihlásil, holky obě vykulily oči. Tak jsem si přinesl jednoho velkého švába (oproti červům a cvrčkům to byl macek) a když holky viděly, že jsem dal i toho a na pánvičce ještě nějaké zbyli, nechaly se přemluvit i na švába. Ten nám chutnal taky jako škvarek, Haničce nakonec šváb chutnal ze všeho nejvíc.








První přednáška vytvořila v sále uvolněnou atmosféru a připravila půdu panu Krejzovi s jeho prezentací Tři roky na Sibiři. Tato prezentace nebyla sice tak na úrovni, ale o to byla zajímavější obsahem. Ve vyprávění pana Krejzi jsme se přesvědčili o tom, jak jsme tady rozmazlení a jak je Rusko drsná země a pro nás svým způsobem exotika. Tři roky se nedají shrnout do jedné hodiny, a proto se tato část protáhla a jsem si jistý, že se zdaleka nestihlo vše. A 100% je nám jasné, že se doma každý podělil o jeho historku s latrínou. :-)

Poslední na programu byla Antarktida Rudy Švaříčka z CK Livingstone. Pan Švaříček je osobnost českého cestování a už jenom jeho přítomnost byla zážitkem. Expedice na Antarktidu je asi tím největším extrémem a jeho výkon je úctyhodný. Ve svém povídání nemluvil jen o Antarktidě, ale prokládal to dalšími fotkami a historkami a taky se zmínil, že hned druhý den opět vyráží na cesty. Opravdu má náš obdiv.


Bonusem pro nás byla společná fotka. :-)





Komentáře

Oblíbené příspěvky